Vlaamse Overheid

Het Vlaamse woningpark is sterk verouderd. Een woning behaalt gemiddeld een EPC-label E, een appartement label C. Amper 5,7% van het woningpark haalt een label A. De ambitie is dat iedere woning tegen 2050 een A-label haalt. Zo kunnen we samen evolueren naar een klimaatneutrale samenleving.

Vanaf 2023 wordt er een renovatieverplichting ingevoerd voor wie een woning of appartement aankoopt. Binnen de 5 jaar na aankoop moet er minstens een label D behaald worden.

De Vlaamse overheid voorziet een uitgebreid pakket aan ondersteuning om renoveren beter betaalbaar te maken. Er is een uitgebreid pakket aan premies voor energiebesparende investeringen via Fluvius en een renovatiepremie via Wonen Vlaanderen. Deze premies worden in de loop van 2022 grotendeels geïntegreerd in 'Mijn verbouwpremie'.

Heb je premiezoekrobot al getest?

Korting op onroerende voorheffing

Je kunt vermindering krijgen van de onroerende voorheffing voor een energiezuinige woning of ander gebouw. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet. Het E-peil van een gebouw wordt vastgelegd in een energieprestatiecertificaat, het 'EPC Bouw'. De vermindering kan toegekend worden voor nieuwbouw, voor verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan.

Verder lezen »
Sloop- en heropbouwpremie

Sommige gebouwen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. Onder bepaalde voorwaarden moet je slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning. In alle andere gevallen betaal je 21% btw. In die gevallen kunnen particulieren in het Vlaamse gewest een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Verder lezen »
Aanpassingspremie 2023

De Vlaamse aanpassingspremie is een verbouwingspremie voor (inwonende) 65-plussers die een woning in het Vlaamse Gewest willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Je kunt de premie krijgen als je bijvoorbeeld technische hulpmiddelen installeert of verbouwingen doet om de woning toegankelijker te maken. Je kunt de aanpassingspremie aanvragen als bewoner of verhuurder.

Verder lezen »
Mijn VerbouwPremie

Eén online loket voor de aanvraag van premies van de Vlaamse overheid voor renovatie en energiebesparende investeringen. Mijn VerbouwPremie geldt voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. Daarnaast kun je ook jouw renovatie financieren met Mijn VerbouwLening.

Verder lezen »
Mijn VerbouwPremie 2024

De Vlaamse Regering kondigde met de septemberverklaring aan (25 september 2023) om de tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie in de middelste (35%) en laagste (50%) inkomenscategorie te verlengen voor aanvragen tot eind 2024, in plaats van voor aanvragen tot eind 2023. Aanvankelijk zou deze hogere premie terugvallen naar respectievelijk 25% en 35%.

Verder lezen »
Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.