Jouw voordelen

Wil je niet langer veel tijd en energie steken in het beheer van je huurwoning? Verhuur je woning dan aan een sociaal verhuurkantoor. Zij bieden je tal van andere voordelen.

Huurgarantie

Je moet je niet langer zorgen maken of je huurder wel maandelijks correct betaalt. Ook moet je geen nieuwe huurder zoeken als die vroeger dan voorzien je woning verlaat. Het sociaal verhuurkantoor garandeert je maandelijkse huurinkomsten voor de volledige periode van het huurcontract. 

Onderhoud van de woning

Het sociaal verhuurkantoor is jouw huurder en zorgen ervoor dat je de woning aan het einde van het contract in de oorspronkelijke staat terugkrijgt, behalve de normale slijtage.

Professionele partner

Je werkt samen met een professionele partner die veel ervaring heeft met het huren en verhuren van woningen. Zij nemen het beheer van jouw woning over en volgen alle administratieve taken op (opmaken huurcontract, registratie, opmaken plaatsbeschrijving, …)

Gunstige regeling in de personenbelasting    

Als een woning wordt onderverhuurd, betaalt de eigenaar belastingen op zijn werkelijke huurinkomsten. Verhuur je aan een SVK (dat op zijn beurt onderverhuurt), dan is dat niet het geval. Je geniet dezelfde fiscaal gunstige regeling alsof je rechtstreeks zou verhuren aan een particuliere huurder: je wordt belast op het kadastraal inkomen van de woning. 

Verlaagd tarief op de onroerende voorheffing

Als je aan het sociaal verhuurkantoor verhuurt, kom je in aanmerking voor een verlaagd tarief op de onroerende voorheffing – ook grondlasten genoemd. Het tarief verlaagt van 3,97% naar 2,4%. Voorwaarde is wel dat je aan het sociaal verhuurkantoor jouw aanslagbiljet onroerende voorheffing bezorgt, zodat zij de nodige gegevens kunnen registreren bij de Vlaamse Belastingdienst. 

Geen risico op leegstand(sheffing)

Tijdens de looptijd van het huurcontract zorgen zij ervoor dat de woning verhuurd is. Als een huurder de woning verlaat, zoeken we meteen een nieuwe huurder. Hierdoor vermijden ze lange leegstand en de bijbehorende leegstandsheffing.  

Geen gerechtelijke procedures

Zij zijn jouw huurder en dus ook verantwoordelijk voor alle huurdersverplichtingen. Je hebt geen rechtstreeks contact met de onderhuurder, waardoor je ook geen risico hebt op lange gerechtelijke procedures. Dit risico ligt volledig bij het sociaal verhuurkantoor.

Renovatiepremies

Wil je jouw woning verbouwen of renoveren om nadien aan het sociaal verhuurkantoor te verhuren? Dan heb je misschien recht op de overkoepelende renovatiepremie en/of een sociale dakisolatiepremie. Soms zijn er nog provinciale of lokale premies: vraag het zeker na.

Verlaagd btw-tarief bij nieuwbouw

Je hebt recht op een verlaagd tarief bij nieuwbouw van 12%, in de plaats van 21%, als je als eigenaar de woning voor minstens 15 jaar aan een SVK verhuurt.

Gunsttarief registratierechten

Als je een woning koopt en ze daarna verhuurt aan een SVK, dan kan je genieten van het gunsttarief van 7% registratierechten.

Doorbetalingsgarantie

Je kan een aanvraag indienen bij de VMSW voor de doorbetaling van de huurprijs of huurschade als het SVK deze niet betaalde.

Een beknopt overzicht van alle voordelen kan je eveneens in hun brochure terugvinden.

Wat vraagt het sociaal verhuurkantoor?

  1. Een eerlijke huurprijs voor jouw woning.
  2. De woning voldoet aan de minimale kwaliteitsvereisten van de Vlaamse Wooncode en de bijkomende kwaliteits- en comfortvereisten die het SVK hanteert.
  3. Je verhuurt minimaal 9 jaar aan het verhuurkantoor. 
  4. Je woning ligt in hun werkingsgebied. Een overzicht van hun werkingsgebieden kan je hier terugvinden.
Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.