Woonwinkel Poperinge Woonwinkel Poperinge
U bent hier: Home>SVK Woonsleutel zorgt voor bijkomend betaalbaar en kwalitatief woonaanbod in Poperinge.

SVK Woonsleutel zorgt voor bijkomend betaalbaar en kwalitatief woonaanbod in Poperinge.

Woonsleutel VZW is het sociaal verhuurkantoor, onder meer werkzaam in regio Poperinge-Heuvelland-Vleteren. Het SVK huurt woningen van private eigenaars en verhuurt die door aan mensen die op de private huurmarkt moeilijk aan een goede woning geraken.  Met het renovatieproject van Jürgen en Rita Slosse-Clarebout in de Boomgaardstraat te Poperinge heeft het SVK 23 woningen in beheer in Poperinge.  Bovendien zijn er nog een 5-tal eigenaars die binnenkort hun woning via het SVK zullen verhuren.   Binnen het volledige werkingsgebied van het SVK werd hiermee ook een nieuwe kaap bereikt: vanaf 1 juli 2017 kunnen 200 gezinnen goed wonen aan een democratische huurprijs. 

Jürgen en Rita Slosse-Clarebout vormen duidelijk een team met renovatie-talent. Hun pand in de Boomgaardstraat stond al een tijdje leeg. Ze besloten om het te verhuren, maar er wel eerst flink te verbouwen. Het werd een project van ruim een jaar. Aannemers aan het werk en maanden zelf klussen, leidde tot een pareltje van een renovatieproject: een nieuwe aanbouw voor de open keuken, een nagelnieuw keukenblok, volledig nieuw sanitair, centrale verwarming met hoogrendementsketel, een  smaakvolle afwerking van muren, plafonds en vloeren en alles prima geïsoleerd.

Een eerste zoektocht naar een huurder leverde geen resultaat op. Via Habito woonwinkel, de woondienst voor Poperinge, Heuvelland en Vleteren, leerden Jürgen en Rita het Sociaal Verhuurkantoor kennen. Dit werd uiteindelijk de organisatie waarmee ze besloten in zee te gaan.

SVK in Poperinge

Voor de stad Poperinge is het SVK een belangrijke partner in het lokaal woonbeleid.  Het SVK zorgt niet alleen voor betaalbare en kwaliteitsvolle woningen voor huurders.  Als professionele partner biedt het eigenaars tal van voordelen om hun woning met een mooi rendement zorgeloos te verhuren.  ‘Het project in de Boomgaardstraat is een goed voorbeeld van hoe een leegstaande, te renoveren woning, opnieuw in gebruik wordt genomen.  Dankzij de inzet van de eigenaars en de actieve ondersteuning van Habito woonwinkel en het SVK is hiermee een mooi project gerealiseerd.  Vanuit de Stad willen we blijven inzetten op een betaalbaar en kwalitatief huuraanbod in onze stad en zullen we ook in de toekomst verdere stappen ondernemen om het SVK-aanbod te laten groeien’, aldus schepen voor huisvesting Jurgen Vanlerberghe.

Rendement

Wie een huis verhuurt, wil graag dat dit opbrengt. ‘De opbrengst hangt vooral af van de huurprijs’, is de overtuiging van veel eigenaars van vastgoed. ‘Wie verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor ontvangt een behoorlijk minder hoge huurprijs dan in de private huurmarkt’, is een stelling die de medewerkers van VZW Woonsleutel vaak te horen krijgen. ‘Op zich is dat correct. De maandelijkse huurprijs bij een sociaal verhuurkantoor ligt inderdaad lager dan de marktprijs. Maar eigenaars ontvangen een resem voordelen. Die helpen met succes de kloof overbruggen met de private huurprijs’, is het argument waarmee de medewerkers van Woonsleutel de andere kant van de medaille belichten.

Exclusieve voordelen

Wie verbouwt om daarna te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor kan een beroep doen op allerhande premies en financiële voordelen, exclusief bedoeld voor die groep. Het begint bij een verhoogde premie voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Het gaat over de Vlaamse Renovatiepremie die 30 % van de investering bedraagt en tot € 10.000 kan oplopen. Daarnaast is er een renteloze lening voor energiezuinige verbouwingen, is er de gratis plaatsbeschrijving, de gratis registratie van het huurcontract en tenslotte de belastingvermindering ter waarde van 45 % van de investering. Al die voordelen samen vormen een aanzienlijk bedrag. Deel je dat door de duur van de huurovereenkomst, dan vertegenwoordigt dit een zeer interessant maandbedrag. ‘Dat bedrag plus de huur maakt verhuren via het sociaal verhuurkantoor wél rendabel’, is de conclusie van nu al 200 vastgoedeigenaars uit onze regio.

Zonder kopzorgen

Een ander facet van verhuren via het sociaal verhuurkantoor is de totale zekerheid voor de eigenaar. Wordt een pand bewoond of niet bewoond, betaalt de huurder de huur of betaalt hij hem niet, een eigenaar blijft toch maandelijks de overeengekomen som ontvangen. Een andere nachtmerrie voor wie een pand verhuurt, is de huurschade die huurders soms aanrichten en nooit herstellen noch vergoeden. Dat zorgt voor stress en financieel verlies. Ook daar biedt het sociaal verhuurkantoor de oplossing. Huurders worden persoonlijk begeleid door een team sociaal werkers. Daarnaast zorgt een technische ploeg ervoor dat herstellingen en opfrissingen continu gebeuren. Op het einde van het huurcontract zorgt het technisch team ervoor dat de woning terug gaat naar de eigenaar in de staat zoals ze was.

Heuvelland Heuvelland Heuvelland Ocmw Poperinge